ZAPAMTITE NE DUGUJETE NIKOME NISTA, NITI NEKO DUGUJE VAMA!

ZAPAMTITE NE DUGUJETE NIKOME NISTA, NITI NEKO DUGUJE VAMA!

13. Marta 2019 Off By Jovana

Nauceni smo da zivimo u velikoj lazi. Isprat nam je mozak ocekivanjima od samih sebe prema drugima kao i ocekivanja od drugih ljudi. Jednostavno nauceni smo da u zivotu imamo duznost prema drugim ljudima da imamo obaveze i stvari koje se jednostavno ocekuju od nas. To ponekada zna da nas lomi, da preispitujemo sami sebe da li smo dobro postupili, da li smo zadovoljili ocekivanja drugih ljudi. Takodje i mi sami od ljudi ocekujemo neke stvari i da nam uzvrate za nas trud. Nesvesno ako nasa ocekivanja nisu zadovoljena postajemo razocarani.

Ali znajte da je ovakvo razmisljanje i ovaj nacin zivota velika omca oko vrata koja nas gusi. Niti smo mi duzni da non stop zadovoljavamo druge niti su oni duzni da ispune nasa ocikvanja.

Ovakav nacin zivota je blago receno velika glupost. Trosimo svoje dragoceno vreme razmisljajuci da li smo sve uradili kako treba i da li su od nas ocekivali vise. Osecamo krivicu ako samo nesto ne uradimo kako smo smatrali da drugi ocekuju da ispunimo.

Isto tako mi sami bivamo razocarani ako se ne ispune nasa ocekivanja, i ako dobijemo manje od onog sto smatramo da smo zasluzili. Tokom ovih ocekivanja gubimo nase vreme na razocarenje, razmisljanje i bavljenje stvarima koje nemaju nikakvu svrhu.

Niko nije rekao da nije lepo ciniti dobra dela, naprotiv to je veoma humano, ali ne treba na to da gledamo kao na stvar moranja, dajemo onoliko koliko mozemo, kada mozemo i kada to zelimo iskreno od srca da uradimo. Nista na silu, nista pod moranjem.

Ako zelite da saznate vise, procitajte nastavak na sledecoj stranici…

Stranice: 1 2