Prema verovanju smatra se da ime IVAN nosi BOŽJE DETE!

Prema verovanju smatra se da ime IVAN nosi BOŽJE DETE!

23. ožujka 2020 Off By Jovana

Vlastito muško ime Ivan definitivno spada u najppularnija imena koja se daju mupškoj deci. Ono se ubraja u top deset najpopularnijih muških imena.

Sama činjenica o popularnosti ovog imena govori to da je u 2017 godini ušlo u Ginisovu knjigu rekorda po davanju u Bosni i Hercegovini.

Poreklovlastitog muškog imena Ivan je malo komplikovanije objasniti.

Veruje se da je ime herbejskog porekla. Na ovom jeziku ime Ivan originalno se izgovara kao Johanan. Odatle se ovo ime prenelo na latinski jezik. Na latinskom se ime Ivan piše kao Iohannes. Odatle je ovo muško ime prešlo na grčku grupaciju jezika, gde se izgovara kao  Ioannes. Kao što vidimo slično kao i na latinckom samo bez slova “h”.

Na kraju je stiglo do slovenskih jezika kao ime Ivan.

Na početku svog postojanja ime Ivan je bilo jevresko primarno ime. Kasnije se razvojom hrišćanske religije počelo davati deci koja ne pripadaju jevrejskom narodu.

Postoji jedan veoma zanimljiv podatak. To je da preko dvadeset svetaca katoličke religije nosi ime Ivan.

Što se tiče značenja vlastitog muškog imena Ivan, ono je slično kada se gleda i sa latinskog i sa grčkog i sa originalnog herbejskog jezika. Potiče od reči Jahve što znači Bog i reči hannah što znači dobar,veoma milostiv, dobrodušan. Pa u prevodu ovo ime znači Jahve je milostiv, tj. Bog je milosrdan, Bog je dobar, Gospod je blagodaran.

Baš iz tog razloga veliki broj Slovena je svom muškom detetu davalo ime Ivan. Verovalo se da je prema tom detetu Bog naklonjen, da će ovo dete uvek biti blagosloveno i da je prema njemu Bog dobar.

Nastavak na sledećoj stranici…

Stranice: 1 2