Prema verovanju ime NIKOLA nosi ONAJ KOJI JE POBEDNIK!

Prema verovanju ime NIKOLA nosi ONAJ KOJI JE POBEDNIK!

26. ožujka 2020 Off By Jovana

Jedno od najjpopularnijih i najrasprostranjenijih imena kako kod nas tako i u svetu jeste vlastito muško ime Nikola.

Zanimljivo je da muško ime Nikola nikada ne jenjava. Ono je konstantno popularno i daje se novorodjenim dečacima.

Što se tiče porekla vlastitog muškog imena Nikola postoje dve teorije. I jedna i druga su sasvim korektne i istinite, tj. potkovane su istinittim činjenicama.

Prema prvoj teoriji ime Nikola potiče iz grčkog jezika. Proisteklo je od reči „Nikolaos“. Kada se bukvalno prevodi nike znači narod, a laos znači pobeda, trijumf, pobednik. Što u prevodu znači narod je pobednik, narod pobedjuje.

Prema drugom verovanju ime Nikola potiče od latinske reči „Nicolaus“. Ova reč ima skoro isto značenje kao i prevod sa grčkog jezika.

Kada pričamo o značenju. Vlastito muško ime Nikola ima isto značenje da li bilo prevedeno sa grčkog ili latinskog jezika. Ime Nikola nosi onaj koji je pobednik. Onaj muškarac koji svom narodu donosi pobedu. Nikola je muškarac koji pobedjuje.

U mnogim slučajevima vlastito ime Nikola ne mora biti bukvalno prevedeno, već može imati preneseno značenje. Tako da ovo muško ime može jos da znači da ga nosi muškarac koji je narodni heroj. Onaj muškarac koji veoma voli svoj narod. Onaj muškarac koji je neumorni borac za pravdu.  Muškarac koji je rodjen da bude zaštitnik. Onaj koji se žrtvuje zbog svog naroda. Onaj koji pobedjuje zbog svog naroda. Osoba koja ne prašta laž i nepravdu. Čovek koji je naklonjen ljudima oko sebe.  Čovek koji se bori protiv manipulatora i izdajnika po svaku cenu.

Nastavak na sledećoj stranici…

Stranice: 1 2